top of page

Jubiliejinė Pagėgių gimnazistų viešnagė Bad Iburge

 

Atėjo ilgai laukta diena. Vėlų rugpjūčio 23-ios vakarą prie Algimanto Mackaus gimnazijos būriavosi mokiniai, nešini dideliais lagaminais, ir jų tėvai. Nuotaikos buvo skirtingos: mokiniai džiūgavo ir nekantriai laukė atvykstančio autobuso, kuriuo jie turėjo vykti į Bad Iburgą susitikti su draugais, o tėveliai nerimavo išleisdami savo vaikus į tolimą kelionę.

22 gimnazijos mokinių delegaciją lydėjo vokiečių kalbos mokytoja Loreta Skvirbienė ir anglų kalbos mokytoja Gitana Degutienė. Taip pat kartu keliavo gimnazijos fizikos mokytojas, buvęs mokyklos direktorius Juozas Žuklija, lietuvių kalbos mokytoja Vanda Žuklijienė ir buvusi vokiečių kalbos mokytoja Nijolė Gluškova.

Keliaudami į Bad Iburgą mokiniai ir mokytojai aplankė Vokietijos sostinę Berlyną. Čia jie turėjo puikią galimybę savo akimis išvysti gražiausias ir žymiausias Berlyno lankytinas vietas : Aleksandro aikštę ( vok. Alexanderplatz ), Televizijos bokštą ( vok. Fernsehturm ), Pasaulio laikrodį ( vok. Weltuhr ), kuris vienu metu rodo visų pasaulio valstybių sostinių laiką, Berlyno miesto simbolį – Brandenburgo vartus ( vok.Brandenburger Tor ), Reichstagą – Parlamento rūmus ( vok. Reichstag ) ir dar daug kitų istorinio ir šiuolaikinio Berlyno architektūros paminklų.

Po ilgos, bet labai įdomios ir turiningos dienos Berlyne visi susirinko miesto širdimi vadinamoje, žiburių apšviestoje Aleksandro aikštėje. Čia kelionės dalyviai dalinosi patirtais įspūdžiais ir netgi suorganizavo lietuvių liaudies šokių repeticiją, po kurios pažiūrėti stabtelėję praeiviai nuoširdžiai plojo.

Vėlų šeštadienio vakarą kelionė į Bad Iburgą tęsėsi toliau. Praleidę naktį autobuse, šiek tiek pavargę, bet puikiai nusiteikę Pagėgių gimnazistai skaičiavo paskutinius kilometrus, liekančius iki Bad Iburgo.

Pagėgių Algimanto Mackaus gimnazijos mokinių ir mokytojų delegaciją prie mokyklos pasitiko viešnagės Bad Iburge vadovai Robertas Kvastas ( Robert Quast ) ir Anna Naivaiser (Anna Neiweiser ), taip pat buvę mokinių mainų programos vadovai, mokyklų bendradarbiavimo pradininkas ir iniciatorius Verneris Kiupelis (Werner Kiupel ) su žmona Heidi Kiupel, taip pat vokiečių mokiniai ir jų tėvai bei dar daug žmonių, įvairiais ryšiais susijusių su mokyklų bendradarbiavimu bei Pagėgiais.

Viešnagės Bad Iburge metu Pagėgių gimnazistai kartu su savo draugais lankė pamokas, gilino vokiečių ir anglų kalbų žinias bei plėtė savo akiratį. Pirmąją viešnagės dieną mokinius pasveikino laikinai einanti Bad Iburgo gimnazijos vadovės pareigas Kristiane Šnaider ( Christiane Schneider ). Po to lietuvių ir vokiečių mokinių delegacija keliavo į Bad Iburgo miesto rotušę, kur taip pat buvo šiltai priimti, ir turėjo galimybę pasirašyti svečių knygoje. Iš miesto rotušės siauromis gatvelėmis mokiniai keliavo į miesto pilį, nuo kurios gėrėjosi nuostabiais Bad Iburgo vaizdais.

Įdomi buvo išvyka į Osnabriuką ( vok. Osnabrück ). Vokiečių vadovai supažindino mokinius su miesto senamiesčiu, papasakojo apie miesto rotušę ir katedrą. Mokiniai taip pat aplankė žymaus vokiečių dailininko Felikso Nussbaum ( Felix Nussbaum ) dailės kūrinių muziejų.

Mokinius taip pat sužavėjo ekskursija į Miunsterį ( vok. Münster ). Čia jie aplankė zoologijos sodą, taip pat turėjo galimybę pasivaikščioti po istorijomis ir legendomis apipintą senamiestį.

Ypač nekantriai visi laukė pirmadienio, nes tą dieną buvo suplanuota kelionė į Heide parką Soltau. Apniukęs oras ir įkyrus lietus nesutrukdė keliauninkams išbandyti ekstremaliausių atrakcionų ir nesugadino puikios nuotaikos.

Pagėgių gimnazistų viešnagę Bad Iburge vainikavo šventė, skirta mokyklų bendradarbiavimo 20 metų sukakčiai paminėti. Šventėje dalyvavo mokiniai, jų tėvai, mokytojai, buvę šio bendradarbiavimo vadovai, buvę mokyklų vadovai, Lietuvos Respublikos ambasados Vokietijoje ministro patarėjas Ernestas Mickus, Bad Iburgo miesto meras Drago Jurak, Pagėgių savivaldybės administracijos delegacija, nes taip pat buvo minima Bad Iburgo ir Pagėgių miestų 5 metų bendradarbiavimo sukaktis, ir dar daug garbingų svečių. Skambėjo sveikinimo kalbos, buvo dalijamasi prisiminimais ir įspūdžiais. Pagėgių Algimanto Mackaus gimnazijos mokiniai atliko gimnazijos himną bei šoko lietuvių liaudies šokius. Vokiečių mokiniai pristatė projekto „ 20 mokyklų bendradarbiavimo metų: Istorija. Dabartis. Perspektyvos.“ rezultatus. Šį projektą mokiniai rengė vokiečių ir lietuvių kalbomis. Projekto medžiaga yra patalpinta Bad Iburgo gimnazijos interneto svetainėje ir yra prieinama kiekvienam, besidominčiam Pagėgių Algimanto Mackaus ir Bad Iburgo gimnazijų bendradarbiavimu.

Išaušo gražus, šiltas ir saulėtas penktadienio rytas, tačiau mokinių, kurie vėl nešini dideliais lagaminais rinkosi prie Bad Iburgo gimnazijos, nuotaikos buvo niūrios. Pagėgių gimnazistų laukė ilga kelionė namo. Skruostais vėl riedėjo ašaros. Sunku išsiskirti su draugais, sunku atsisveikinti. Ašaros nudžius ir širdyse liks prisiminimai apie gražiai praleistą laiką, naujos pažintys, nauji draugai ir neįkainojama patirtis...

 

 

Loreta Skvirbienė

Vokiečių kalbos mokytoja

bottom of page